Türkiye için senkronize yüzme girişimci iki sporcunun çabasıyla gelişti. Bunlardan biri Fransa doğumlu ve Fransa Milli Takımı’nda da görev yapmış olan Yıldız Kavaklıoğlu, diğeri ise çocukluğunu Bulgaristan’daki spor okullarında su balesi öğrenimi görerek geçiren Gülcan Özbilen idi. Amaçları bu sporu Türkiye’de yaymak uluslar arası arenada ülkenin temsil edildiği yeni bir branş kazandırmaktı.
Öncelikle özel organizasyonlar ve açılışlarda boy gösterildi. Buna müteakip ilginin artmasıyla 1999 yılında Yüzme Federasyonu içerisinde tanınarak yer aldılar. Bu sayede yasal engel aşılmış, milli takım oluşturma ve gelecek vaadeden gençler yetiştirme adına büyük bir adım atılmıştı. Öncelikle 8 yaş grubu çocuklara yönelinerek sporun geleceği adına yatırıma girişildi. İlk olarak girişim yapan kulüp Galatasaray olurken, milli takım 1999 yılında Türkiye’de düzenlenen dünya şampiyonasında boy gösterdi. Bunu 2000 Finlandiya ve 2002 Almanya turnuvaları izledi.
Türkiye’de yeteneklerin eliminasyonu için belirlenen prosedüre göre öncelikle sporcular “Yunus Yarışları” adı verilen 4 etaplı mücadeleyi kazanıp sertifika almalıdırlar. Türkiye Turnuvası ise gruplar halinde yarışılan ve yılda iki kez düzenlenen yurtiçi en büyük organizasyondur. Genellikle favoriler Çevre Koleji, Fenerbahçe ve Marmara Koleji’dir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder