5 Ocak 2011 Çarşamba

PUANLAMA

Solo, düet ve takım olarak 3 kategoriye ayrılmasına rağmen Olimpiyat Oyunları’nda yalnızca düet ve takım performansı kabul edilmektedir. Solo performans ise ulusal turnuvalarda sıkça kullanılmaktadır. Düet ve takım programları arasında farklılıklar mevcuttur; takım programı yalnızca serbest rutin içerirken düet programı daha çok teknik rutinleri barındırır. Teknik rutinde 4 yılda bir komite tarafından belirlenen hareket setleri vardır. Yüzücüler performans sırasındaki müzik hariç hiçbirşeyi değiştiremezler. Fakat takım performansında bu özellik biraz gevşetilmiş ve daha çok serbesti verilmiştir.
Artistik etki senkronize yüzmeyi sıradışı bir spor yapar ve sonuç olarak bu puanlamayı çok daha zor hale getirir. Puanlama için bir sistem oluşturulmuştur. İki takım halinde jüriler performansı değerlendirir; bir grup senkronizasyonun zorluğu değerlerken diğer grup performans koreografisini değerler. Ayrıca yüzme penaltıları da bir cezalandırma sistemi olarak uygulanır. Bu penaltılar yüzücünün hatasına dikkat çekmek için uygulanır. İki tip yüzme penaltısı vardır; performansın teknik yönüne yönelik penaltı ve artistik yönüne yönelik penaltı. Teknik kısma ait penaltılarda çok daha detaylandırılmış penaltılar uygulanır. Örneğin gerekli hareketleri uygulamak için havuzun tabanını kullanmak yasaktır. Eğer yüzücülerden biri diğerine yardıma kalkışırsa bu da cezalandırılır.
Bu komplike değerleme sistemi sonucu puanlama da hayli zordur. Bu yüzden son zamanlarda bilgisayar sistemi desteği ile jüriler puanlama ve penaltılara karar vermektedirler. Bu şekilde yazılımdan takımların toplam verisi elde edilir ve sonuca daha çabuk ulaşılır.
Genel olarak puanlama şu kategorilere ayrılır:

Mükemmel = 10
Mükemmele Yakın = 9.5 - 9.9
Harika = 9.0 - 9.4
Çok İyi = 8.0 - 8.9
İyi = 7.0 - 7.9
Vasat = 6.0 - 6.9
Yeterli = 5.0 - 5.9
Yetersiz = 4.0 - 4.9
Zayıf =3.0 - 3.9
Çok Zayıf =2.0 - 2.9
Zorlukla Tamamlanabilir = 1.0 - 1.9
Tamamen Hatalı = 0.0 - 0.9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder